Serving The Planet

[NL] ZORGEN: wetsteen van het leven

Het Beste uit Reader’s Digest – Maart 1963

Tegenspoed scherpt onze geestkracht

ZORGEN: wetsteen van het leven

Norman Vincent Peale

Het is een feit dat wij, als het ongeluk ons te lang bespaard blijft, zelfgenoegzaam, zorgeloos en soms een beetje bot worden. Ik kan uit eigen harde ervaring spreken. Jarenlang liep alles in mijn leven op rolletjes, te goed bijna. De mensen kwamen met hun zorgen bij mij, maar zelf had ik er bijna geen.
Toen bleek ik op een dag plotseling het mikpunt van een ware storm, van kritiek te zijn. Ik overleefde die storm. En nu geloof ik in alle nederigheid dat ik beter in staat ben om de mensen die mijn hulp nodig hebben te helpen. Ik weet nu hoet het is; ik weet hoe ellendig ze zich voelen; ik weet hoe kwetsbaar en feilbaar en eenzaam en wanhopig een mens kan zijn. Daarom geloof ik dat tegenslag een mens pas volledig tot mens kan doen rijpen.
Soms vraagt men mij of ik een vaste methode heb om moeilijkheden op te vangen. Maar omdat geen twee gevallen precies hetzelfde zijn, bestaat er geen toverformule die op alles van toepassing is. Wel zijn er vijf aan het gezond verstand ontleende richtlijnen, die mij vaak van nut zijn geweest.

    • Ten eerste: zie uw moeilijkheden onder het oog. Het helpt niet de dekens over je oren te trekken en hopen dat het probleem zal verdwijnen. Zodra je voor jezelf erkent dat er een hachelijke situatie bestaat, komen de sterke verdedigingskrachten in je binnenste in actie. Zie die dingen dus onder het oog. Kijk of u ze zelf aankunt. Ontleed ze. Misschien is het allemaal niet zo erg als het lijkt.

    • Ten tweede: ga eens goed na of de schuld soms bij uzelf ligt. De mensen raken dikwijls in moeilijkheden omdat zij ze zelf uitgelokt of naar zich toe gehaald hebben. Ik heb mannen bij me gehad die gebukt gingen onder tegenspoed van zakelijke of financiële aard; bij nadere bespreking merkte ik dan dikwijls dat zij zich zo bezwaard voelden door morele misslagen, dat hun oordeel vertroebeld was en hun energie afgeknapt. Zij verkeerden inderdaad in moeilijkheden, maar voor ze daar iets tegen konden doen, moesten ze de oorzaak, die in henzelf lag, begrijpen en wegnemen.

    • Ten derde: doe iets. Is het u weleens opgevallen dat veel van de grootste genezende uitspraken van Christus met een werkwoord van “handeling” beginnen? “Ga heen, was u …”, “Strek uw hand uit …”, “Sta op, neem uw bed …”. Handelend optreden geeft zelfvertrouwen. Daadloosheid is niet alleen het gevolg, maar de oorzaak van angst. Misschien zal de handeling die u verricht tot een goed resultaat leiden, misschien niet. Maar het is in elk beter dan helemaal niets doen.
You might also like:   [NL] Wat als je plan A faalt?

    • Ten vierde: schaam u niet om steun te zoeken. Sommige mensen doen of leed een schande is, iets om verborgen te houden. Anderen zeggen, met de tanden op elkaar: “Dit gaat mij alleen aan. Ik zal het zelf wel uitzoeken.” Dergelijke opvattingen zijn niet juist. Niemand heeft genoeg aan zichzelf; we hebben allemaal steun nodig, iedere dag opnieuw. Er zijn op bijna elk gebied waarop u in moeilijkheden kunt raken deskundigen om u te helpen: uw arts, uw advocaat, uw geestelijke raadsman. Is uw moeilijkheid van tamelijk algemene aard? Dan bestaan er naar alle waarschijnlijkheid georganiseerde groepen die er ook mee te kampen hebben gehad: mensen die aan alcohol verslaafd zijn geweest, mensen met achterlijke kinderen. Deze mensen hebben hun zorgen onder het oog gezien, zijn eroverheen gekomen en staan gereed om anderen te helpen eroverheen te komen.
      Een niet-deskundige kan dikwijls helpen door welwillend te luisteren of u te bemoedigen. Ik ken een schrijver die, na een reeks schrikbarende persoonlijke tegenslagen, het gevoel had dat hij nooit meer zou kunnen schrijven. Hij zocht een vriend op en vertelde hem alles; daarna zei hij: “Kom me niet aan boord met gemeenplaatsen of raadgevingen. Ik heb als schrijver afgedaan.”
      “Goed,”, zie de vriend, “ik zal je geen raad geven, maar wel een definitie van dichtkunst, die ik eens heb gelezen: dichtkunst is, wat Milton zag toen hij blind werd.”
      Dat was alles wat de vriend zei, maar de schrijver ging terug naar zijn schrijfmachine. Hij is nu wereldberoemd.

    • De laatste richtlijn die ik te bieden heb en die de mensen het meest schijnt te verbazen, is deze: klamp u niet aan uw zorgen vast. Zorgen geven ons vaak een soort melancholieke interessantheid, die voor een wankel ego zeer opbouwend kan zijn. Ze kunnen ook een gemakkelijk excuus worden voor fouten en tekortkomingen. Hebt u weleens opgemerkt hoeveel mensen een slechte gezondheid “genieten”, erover uitweiden en er de ongezonde spil van maken waar hun leven om draait?
      William James heeft gezegd: het voornaamste kenmerk van het genie is, te weten waaraan geen aandacht besteed moet worden. Waarom zou u dat niet op uw zorgen toepassen? Schenk geen aandacht aan de kleine, en als de grote op het punt staat afscheid van u te nemen, zet de deur dan wijd open en laat ze gaan.
      Toen men acteur Walter Hampden eens vroeg wat hij de gedenkwaardigste zin in de Engelse taal vond. haalde hij een regel aan uit het oude negrospiritual: “Nobody knows the trouble I’ve seen; glory, hallelujah!” (“Niemand weet hoeveel leed ik heb doorstaan; gloria, hallelluja!”)
      Deze woorden geven een grootste gedachte weer. Zij gaan ervan uit dat het leven van de mensen een aaneenschakeling is van pijn, zorgen en verdiet, maar ze eindigen met lofzang — in de laatste paar worden weerklinkt de jubelende zekerheid dat de geestkracht van de mens hem in staat stel zijn leed te boven te komen.
      Dit zijn woorden om aan te denken als we in zorg raken — iets dat ons allemaal, onherroepelijk, zal overkomen.
You might also like:   [NL] Ultra Light digital nomad Europe travel with Ryanair / Wizz Air

29 december, 2003

About Earnie Rhyker

tech pioneer | intellectual BadAss | ethical lifehacker | WordPress Developer & Polyglot | information activist | blogger | added value services provider | multimedia enthusiast | senior linux server administrator | geek | bitcoin investor | laptop entrepreneur | open source contributor | hackintosh fanatic | charity donator | accredited top MLM networker & internet marketer 2014-2016 @ BFH | digital expat

View All Posts

Communities I have been 'hanging out' regularly over the past two decades. 

Note: links go to my profile on those respective sites. Connect with me if you like.

 

, ,

Earn With Earnie

This site hasn't been updated since 2022. Visit my new blog -- EarnWithEarnie.com -- instead:

X
error: Content is DCMA protected !!