Serving The Planet

[NL] EKPC nieuwsbrief september 2016: oh o …

Goede klant,

Deze en gene hebben ‘t al gemerkt en er ongetwijfeld veel last van …

Wat is het geval; ik ben al ruim 14 dagen enorm slecht bereikbaar. Meer dan gebruikelijk. Waar ik b.v. normaal gesproken uiterlijk binnen 24-48 uur reageer op email of terugbel verzoekjes lukt dat al weken niet of erg slecht.

En het is absoluut geen onwil van mijn kant!
Vandaar dat je ook de uitgebreide versie krijgt …

Vakantieman gezellig he?!

Nee ik ben niet op vakantie …

Wel heel erg aan toe! Na al maanden werkweken van 16-18 uur per dag — was al druk met o.a. alles op te leveren wat aanbod gekomen is in de vorige email nieuwsbrieven — ondervond ik begin september vage problemen met mijn sites.

Zo draai ik allerlei extra software wat een extra oogje in ‘t zeil houdt op al mijn websites. Waarbij ik tot drie keer per dag emails kreeg dat mijn internationale ICT hulpdienstensite Rhyker2U.com meerdere minuutjes uit de lucht was.

Gekke naam voor een website trouwens vind je niet? Dat komt omdat mijn nickname / ‘schuilnaam’ online Rhyker is, en ik ooit voor mijn FaceBook en Skype ID “Rhyker2U” gebruikt hebt en vandaar de website naam. Zijspoor.

Wat echter ook ‘gek’ is, dat de site ook iedere keer uit zichzelf weer online kwam. In de eerste instantie, dacht ik dat ‘t kwam door een toename in bezoekers (kortom overbelasting), omdat ik bijna klaar was met ontwikkeling van diverse projecten. En op het punt stond te lanceren, wat wel foutloos moet gaan! Dus trok logischerwijs aan de bel bij mijn webhosting provider …

“Earnie, we zetten direct onze site specialisten erop!”

Mooi! Goed om te zien dat er direct serieus werk van gemaakt wordt. Of niet? Want de webhosting partner waar ik de afgelopen 3,5 jaar fijn mee samen heb gewerkt, gaf na een eerste onderzoek naar mijn gevoel ontwijkende antwoorden. Want ookal was ‘t probleem snel opgelost, kreeg ik niet ‘t gevoel dat ze echt wisten waar het aan lag. Kortom of de oorzaak ook aangepakt was.

Want toen ik zelf op onderzoek uitging in mijn hosting control panel en mijn sitelogs doorbladerde kwam ik al snel tot een hele andere conclusie. En ja, ook daar weet ik veel van af, omdat ik al sinds 1996 ‘aanrommel’ met diverse Linux ‘smaakjes’ incl. webservers en actief ben in OpenSource Communities en soms als hacker t.b.v. beveiligen van website. Plus van 2009-2016 ook diverse certificeringen gescoord heb: Novell Data Center Technician Specialist, Linux Professional Institute Certified, SUSE Enterprise Server Admin, enz. Waarom ik dan niet zelf mijn eigen servers beheer? Tja tijdgebrek. Ik weet niet wat jouw uurtarief is? Maar iemand met betere kwalificaties dan ik? Kost geen drol in de Filipijnen / India. Dus besteed dat graag uit aan IC’s 30 FTE full-time personeel.

Afijn, mij was al snel duidelijk dat ‘t ging om een server configuratie probleem met de beperkte informatie die ik tot mijn beschikking had op basis van logfiles. Met een fout die een ervaren systeembeheerder niet zou mogen maken. We laten allemaal weleens steekjes vallen. Probleem + oplossing keurig gemeld.

You might also like:   [NL] Ultra Light digital nomad Europe travel with Ryanair / Wizz Air

De grote ‘verdwijn truuk’

Volgende dag … alles ging weer plat. En bleef offline voor 36 uur. Ben toen nogal boos geworden. En nadat ik op mijn strepen ben gaan staan — sterker nog heb zelfs mijn hulp aangeboden voor nop (puur uit eigenbelang) — besloten ze plotsklaps tweede week deze maand om niet langer door te gaan met het aanbieden van losse webhosting, en hebben ze toen letterlijk van de 1 op de andere dag — de stekker uit ‘t stopcontact getrokken van hun server. *poef*

En ja ik had ook wel backups (maak die braaf iedere dag volautomatisch), en waren ze naast me toegang te blijven geven tot het hosting panel en een aantal domeinen te verhuizen naar een andere ‘domeinnaamboer’. Echter zijn alleen de sites zijn niet meer zichtbaar voor de buitenwereld.

Achteraf gezien was dat geen slecht besluit van IC trouwens. Je moet doen waar je goed in bent als bedrijf. Maar de manier waarop e.e.a. verlopen is. Ik was nogal *hele rits met negatieve emoties*. En heeft afgelopen 3 weken letterlijk gezorgd voor een scenario, wat ik niet nog eens hoop mee te maken.

“Opgelost dus?”

… als je de EKPC website bezoekt nu, vorige week of op welk tijdstip dan ook deze maand? Dan deed die ‘t prima! Die wel .. als enige … omdat die draait via het website platform van Luondo. Echter was ‘t contactformulier gekoppeld aan een email postbus die eerste helft van deze maand niet gewerkt heeft en nu tijdelijk doorverwijst naar rhyker@gmail.com .. wat mijn persoonlijke email adres is. Waar uiteindelijk alles wel op uitkomt, maar dat is dus niet vanzelfsprekend.

Alwaar ik ook de bereikbaarheidsklachten ontving tweede helft van de maand, maar al het ‘gedoe’ ook nog niet gepast op heb kunnen reageren.

Wat ‘t allemaal extra zuur maakt is dat ik in juni mijn projecten nog over twee aanbieders verspreid had. SolidHosting in Nederland (waar ik al ruim 16 jaar klant was), en voor internationale projecten die andere partij. Ik was over allebei erg tevreden, maar omdat het wat onhandig werkte en ik steeds meer internationaal werk, toen alles ondergebracht bij IC. Achteraf gezien … sja.

“Geen Klus te Klein voor Ernst Kasteleijn; toch?”

Nu is een website verhuizen / migreren naar een elders inderdaad een koud kunstje, maar … praten we in mijn geval niet over 1 of een paar websites, maar ruim 40 sites, met daaraan nog eens meer dan 150 domein namen gekoppeld.

“Dan pas je dat toch ook ‘effe’ aan Mr. ICT expert!” Ja, dat is letterlijk een eitje!

Ware het niet dat ik daar eerst een kip voor nodig heb. :-p Alles is namelijk geschakeld aan elkaar en werkt pas onafhankelijk wanneer het fundament goed draait. We praten letterlijk over 15 jaar werk, laag op laag op laag. Om je een idee te geven over complexiteit? Die migratie van Solidhosting naar IC voor de zomer? Heeft meerdere weken in beslagen genomen. En dat ging slechts om 2 sites (en 50+ verwijzingen).

You might also like:   [NL] Top 3 Beste (Zakelijke) bankrekening voor zelfstandige ondernemers met MoneyBird ondersteuning ?

Problemen, problemen en nog meer problemen!

Om 1 ‘probleempje’ eruit te pakken bijvoorbeeld. Veel van mijn sites zijn WordPress gebaseerd. Wat betekent dat er sprake is van hele rits aan bestanden die je kan kopiëren en een MySQL database die je moet overzetten.

Dat is normaal gesproken een peulenschil en iets wat ik letterlijk kan doen binnen een uurtje met mijn ogen dicht. Na de database import bleek er extra sprake te zijn van een probleem wat ik vorig jaar december ook had. Namelijk, dat in de backend alles er goed uit zag, maar zodra ik iets publiceer of zichtbaar maal op de ‘frontend’ (wat je ziet als website bezoeker)? Dan is alles in ‘t Mandarijnse (Chinees)! Neen, geen virusje of een hack. Wat wel? Een technisch verhaal Zal ik je besparen. De oorzaak was me namelijk wel duidelijk toen ik het opnieuw zag, wat in 2015 — na een beroerde december maand — in februari 2016 besloot alles opnieuw op te zetten van de grond af aan. En nu ‘t probleem weer; en dus 7 maanden werk naar de maan? O.a. ook alles waar ik het over had in eerdere EKPC nieuwsbrieven (zie archief).

Sinds afgelopen zaterdag ziet alles er weer een stuk zonniger uit. En kan ik weer vooruit kijken.

“En toch had ik fijner gevonden Ernst, als … “

… contact had opgenomen? Op zich heb je wel een punt als je dat denkt.

Maar dan snap je nogsteeds niet helemaal hoe groot de problemen waren en ik er volledig doorheen zat. Tevens had ik een week geleden ook nog geen zicht op een oplossing, en of ik uberhaupt ooit nog online zou komen met mijn sites.

Ja inderdaad dat lees je goed: ik was er helemaal klaar mee. Ik geef niet snel op, maar ook ik heb mijn limieten. Zelfs sanering van al mijn bedrijven overwogen, want EKPC? Levert een flex-time inkomen op. Dat is mijn plan ‘Z’; doe dat echt meer voor de lol voor ca. 5-10uurtjes per week. Mijn volledige inkomstendelving — plan A t/m X — lag totaal stil. Gelukkig is de oplossing nabij! Het nieuwe fundament staat alweer. En al met al weer wat wijze lessen geleerd. Waaronder b.v. deze “If you want to do IT right, you have to do it yourself”. Woordgrapje Wat betekent dat ik mijn eigen server gekocht en geplaatst heb in AMSIX (internet knooppunt / server bunker in Amsterdam), waarbij ik dus tóch gekozen heb om ‘t zelf te doen. En nu weer buiten kan treden, en al terug kan kijken op deze interessante ervaring.

En natuurlijk had ik me voorgenomen om deze email eerder op te stellen.Echter, is ‘t dus nogsteeds zo dat wanneer je nu b.v. klikt op “antwoorden” in je favoriete email programma? Ik je bericht dus nogsteeds niet kan ontvangen!! Laat staan beantwoorden. Ik hoop dat vandaag ook eindelijk opgelost te krijgen. Zodat — als alles voorspoedig verloopt (stel je voor! haha) — ik later deze week mijn EKPC dienstverlening weer kan hervatten. Dus wil je contact opnemen? Gebruik http://www.computerhulpemmen.nl/contact formulier.

You might also like:   [NL] Wat als je plan A faalt?

“Is er ook goed nieuws in deze nieuwsbrief?!?”

Ja hoor Zo lever ik vanaf woensdag weer ‘stiekem’ EKPC laptops uit aan eenieder die erom vraagt (en orders die nog geleverd moesten worden). Ookal loont ‘t totaal niet voor mij vanuit marge / commercieel opzicht. Vandaar dat ik de link niet bijsluit in deze email. Zie het maar als compensatie van de last die je gehad hebt van mijn onbereikbaarheid.

Ik kan ik namelijk niet langer aanzien, dat iemand voor €349 bij de MediaMarkt / Paradigit / Wehkamp een laptop koopt die er mooi uitziet (zowel visueel als op papier), maar je dan dus opnieuw een kat in zak koopt. Zoals ook al toegelicht in 2015 al toegelicht in deze video: http://www.computerhulpemmen.nl/laptopadvies .

Zo kan ik je voor €50 minder een laptop aanbieden, die niet alleen 4x sneller is met meer geheugen, maar tevens 6-12 maand hardware garantie heeft, waarbij je dus ook beter uit bent dan tweedehands. En kant-en-klaar geinstalleerd wordt met virusscanner, office, PDF lezer, en alles wat je verder nodig hebt (waarmee je jezelf 4uur installatie tijd bespaard. En heb ik begrepen dat MediaMarkt €100 rekent voor data overzetten? Pfff afzetters. Dat kan voor de helft! Wil je daar meer over weten? Dan niet terugmailen op dit adres, maar rhyker@gmail.com of http://www.computerhulpemmen.nl/contact formulier.

Ik geef wel een seintje zodra de EKPC email weer werkt. Netals Hillary Clinton (Amerikaanse Presidentskandidaat) ben ik mijn eigen mailserver aan ‘t opzetten voor de allereerste keer in mijn leven. En misschien doet die ‘t al wel, maar wil dat nog even wat uitgebreider testen. Om verder gedoe te voorkomen.

Dat was ‘m! Goed verhaal vond je niet? hahaha.

met vriendelijke groet,
ing. Ernst Kasteleijn
Eigenaar EKPC

P.S. en heb ik eergister twee uur lang met IC’s product manager gechat, waarbij ze toegaf dat er fouten gemaakt zijn en hebben we vrede gesloten. Alsmede gister 1 uur gebeld met hun CEO in Amerika. En wat hun nu aanbieden in de plaats van webhosting? Dat is zo extreem gaaf. Dat als je Jan, Ruud of Sander heet? Je even zsm contact met me moet opnemen (via FB of Skype of rhyker@gmail.com). Of uberhaupt als je voor ‘t einde van het jaar financieel vrij wil zijn of een smak met geld wilt verdienen. Want de lancering van mijn Nederlandstalige bijverdiensten lesplatform heb ik voorlopig uitgesteld. Doelgroep is te klein, om daar veel tijd in te stoppen op het moment. Dus wil je dat graag even vrijblijvend 1op1 laten zien. Waarop we op basis daarvan samen even verder kijken hoe we e.e.a. het beste kunnen aanpakken hoe ook jij 5 cijfers voor de komma verdient voor ‘t einde van dit jaar; part-time.

About Earnie Rhyker

tech pioneer | intellectual BadAss | ethical lifehacker | WordPress Developer & Polyglot | information activist | blogger | added value services provider | multimedia enthusiast | senior linux server administrator | geek | bitcoin investor | laptop entrepreneur | open source contributor | hackintosh fanatic | charity donator | accredited top MLM networker & internet marketer 2014-2016 @ BFH | digital expat

View All Posts

Communities I have been 'hanging out' regularly over the past two decades. 

Note: links go to my profile on those respective sites. Connect with me if you like.

 

Earn With Earnie

This site hasn't been updated since 2022. Visit my new blog -- EarnWithEarnie.com -- instead:

X
error: Content is DCMA protected !!